Information icon
En supporter är medlem i Stipendums nätverk vars bidrag möjliggör att vi kan administrera vår plattform och öka vår samhällsräckvidd.
Lokala supportrar är medlemmar i Stipendums nätverk vars bidrag möjliggör att vi kan administrera vår plattform och öka vår räckvidd inom din region.
Stipendums
Dina lokala
supportrar
Information icon
This is some text inside of a div block.
Centigo
This is some text inside of a div block.
Klarna
This is some text inside of a div block.
IKEA
This is some text inside of a div block.
Sannegårdens...
This is some text inside of a div block.
Volvo
This is some text inside of a div block.
Adlibris
This is some text inside of a div block.
Maxi ICA...

För författare och översättare inom skönlitteratur och dramatik

Berättigade att söka stipendier ur Författarnas kopieringsfond är författare och översättare av skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur, inklusive kulturjournalistik, samt författare och översättare av utgivna dramatiska verk.

Uppskattad utdelningssumma baserat på tidigare år

Belopp okänt
Gå till ansökanAnsökan stängd
Upptäckt några felaktigheter med det här stipendiet?
Felanmälan via snabbformulär

Få en mailuppdatering varje fredag om vilka stipendier som är relevanta för just dig. Du hittar mailinställningar under notiscenter.

Information icon
För att vidarelänkas till ansökan krävs det att du har ett Stipendumkonto.

Skapa ett konto här
2025-02-01 0:01
2025-03-01 0:01
Ansökningsperiod öppnar
February 1, 2025
Ansökningsperiod stänger
March 1, 2025
Regional anknytning
Oberoende
Målgrupp
Även för icke-studerande
Universitet/skola
Oberoende
Studieområde
Konst, musik, dans och litteratur
Studienivå
Oberoende

Beskrivning

Författarnas kopieringsfond

Författarnas kopieringsfond är en stipendienämnd inom Sveriges Författarförbund som har till uppgift att bland enskilda upphovsmän utlysa och fördela medel avseende ersättning för skolornas, högskolornas och universitetens kopiering ur tryckta litterära verk. Sökande behöver inte vara medlem i Författarförbundet.

Stipendiemedlen erhåller Sveriges Författarförbund genom den upphovsrättsliga förvaltningsorganisationen Bonus Copyright Access. Stipendierna är skattefria hos mottagaren.

Ansökningsperiod

Ansökningsperioden är 1 februari – 1 mars, vilket innebär att stipendiet kan sökas tidigast 1 februari 2025 igen.

Vem kan söka kopieringsstipendium?

Berättigade att söka stipendier ur Författarnas kopieringsfond är:

  • Författare och översättare av skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur, inklusive kulturjournalistik.
  • Författare och översättare av utgivna dramatiska verk.

Medlemskap i Författarförbundet krävs inte.

Stipendierna kan sökas av svenska medborgare samt i Sverige stadigvarande bosatta utländska medborgare vars verk kan ha kopierats i undervisningsverksamhet i Sverige.

Karenstid

Karenstiden är tre år, vilket innebär det att du som erhållit stipendiet 2022 eller senare är i karens vid ansökningsomgången 2025.

Hur utses stipendiaterna?

Författarnas kopieringsfond fördelar de medel som skolor, högskolor och universitet erlägger för rätten att i undervisningssyfte kopiera ur tryckta litterära verk. En nämnd utsedd av Sveriges Författarförbunds årsstämma bedömer i vilken utsträckning den sökandes verk kan ha kopierats i undervisningssyfte.

Den kopiering som ligger till grund för stipendieringen gäller tryckt allmänlitteratur inklusive tryckta utgivna dramatiska verk. Det innebär att läromedel inte räknas in i underlaget, inte heller skrifter som syftar till akademisk meritering.

  • Det är inte kvalitén utan spridningen av publicerade verk inom skola och högskola som bedöms.
  • De verk som bedöms är de som utkommit sedan den sökande senast erhöll kopieringsstipendiet.
  • Verk som utkommit samma år som stipendiet söks tas inte i beaktande, eftersom stipendierna är retroaktiva.
  • En treårig karens tillämpas, vilket innebär att den som erhållit stipendiet 2022 eller senare, inte kan erhålla det 2025.
  • Antalet sökande och det sammanlagda beloppet för utdelning påverkar vilka som erhåller stipendiet.

Stipendiebeloppet var 65.000 kronor år 2024.

Hur och när stipendiet kan sökas

Ansökningsperioden är den 1 februari – 1 mars. Stipendiet söks på särskild blankett som finns tillgänglig endast under ansökningsperioden.

Viktigt att tänka på!

  • Din ansökan måste göras på den ansökningsblankett som finns tillgänglig under ansökningsperioden.
  • Den verk- och artikelförteckning som ska bifogas ansökan ska vara uppställd enligt kopieringsfondens verk- och artikelförteckningsmall som publiceras på hemsidan när ansökningsperioden börjar.
  • Om du tidigare erhållit stipendium från Författarnas kopieringsfond, ska endast de verk och artiklar som utkommit från och med det år som stipendiet senast erhölls anges i verk- och artikelförteckningen (verk som utgivits tidigare är redan stipendierade). Om du har fått stipendiet tidigare, men är osäker på när du fick det kan du, om du är medlem i Författarförbundet, logga in på Mina sidor och se när du senast fick det. Om du inte är medlem, kan du kontakta kopieringsfonden.
  • Om du skickar in din ansökan per post kan ansökningsblanketten fyllas i för hand, men måste vara tydligt textad. Handskrivna verk- och artikelförteckningar godkänns dock inte!

Vi ser helst att ansökan görs digitalt, men det går även att skicka in sin ansökan postalt till Författarnas kopieringsfond, C/o Sveriges Författarförbund, Box 3157, 103 63 Stockholm. Försändelsen måste då vara poststämplad senast 1 mars. Dokumenten kan också beställas från Sveriges Författarförbund.

Noa H.

"Jag mottog Adlerbertska stipendiet som gav mig en ovärderlig möjlighet att kunna fokusera på mina akademiska mål och resultat utan att behöva oroa mig över att arbeta vid sidan av studierna."

Göteborg
Anton N.

"Jag mottog stipendium från Överingenjör Gustaf Jansson Munkforsfond för att Munkfors är min hemort samt att jag tidigare haft anställning på Voestalpine Precision Strip AB. Stipendiet möjliggjorde att jag kunde investera i en ny bärbar dator och kurslitteratur för hela min studietid."

Munkfors
Julia J.

"Som student vid Utvecklingsingenjörsprogrammet mottog jag två stipendier för mitt examensarbete inom hjärt- och lungräddning. Ett från Lektor Sten Fåhrés minnesfond och ett från Hälsoteknikalliansens utvecklingsstipendier.
Stipendierna gav en extra skjuts till att verkligen lägga ner den där extra kraften och åstadkomma något riktigt bra!"

Halmstad

Upptäck andra stipendier

För studenter inom ekonomi, finans och juridik i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund

Med stipendiet vill vi sprida nytta och förståelse för kredit- och garantiförsäkringen som produkter och för branschen som helhet. Genom KGFF Scholarship uppmuntrar vi nya idéer och perspektiv som rör risker kring handelsfinansiering, säkerhet, export och internationell handel.

30 000 kr

Läs mer

10 000+ stipendier/bidrag delas ut årligen

Stipendium för uppsats inom privatekonomi

Kreditio Stipendiet är ett nystartat stipendium för dig som skriver kandidat eller master uppsats i Sverige.

5 000 kr

Läs mer

10 000+ stipendier/bidrag delas ut årligen

Stipendums målsättning är att nå ut till Sveriges samtliga

1 225 743 studenter

fördelade över

‍‍1 700+ skolor och lärosäten

No items found.
No items found.